Ujian sederhana untuk menentukan tahap perkembangan mental kanak-kanak berumur 7-10 tahun

I. Arahan: "Pilih salah satu dari kata yang disertakan dalam tanda kurung, yang akan melengkapkan kalimat yang dimulakan dengan betul".

a) But selalu ada. (renda, gesper, sol, tali, butang).
b) Tinggal di kawasan yang panas. (beruang, rusa, serigala, unta, anjing laut),
c) Pada tahun. (24, 3, 12, 4, 7) bulan.
d) Bulan musim sejuk. (September, Oktober, Februari, November, Mac).
e) Burung terbesar. (gagak, burung unta, elang, burung pipit, burung helang, burung hantu).
c) Mawar adalah. (buah-buahan, sayur-sayuran, bunga, kayu).
g) Burung hantu biasanya tidur. (malam, pagi, petang, petang),
h) Air selalu. (telus, sejuk, cair, putih, sedap).
i) Pokok selalu ada. (daun, bunga, buah, akar, bayangan).
j) Bandar Rusia. (Paris, Moscow, London, Warsaw, Sofia).

II. Arahan: “Terdapat lima perkataan pada setiap baris. Empat perkataan boleh digabungkan menjadi satu kumpulan dan diberi nama. Satu perkataan tidak berlaku untuk kumpulan ini. Perkataan "berlebihan" ini mesti dikecualikan ".

a) Tulip, bunga bakung, kacang, chamomile, violet.
b) Sungai, tasik, laut, jambatan, paya.
c) Anak patung, anak beruang, pasir, bola, sekop.
d) Kiev, Kharkov, Moscow, Donetsk, Odessa.
e) Poplar, birch, hazel, linden, aspen.
f) Bulatan, segitiga, segiempat sama, penunjuk, segi empat sama.
g) Ivan, Peter, Nesterov, Makar, Andrey.
h) Ayam, ayam jantan, angsa, angsa, ayam belanda.
i) Nombor, pembahagian, pengurangan, penambahan, pendaraban.
j) Ceria, cepat, sedih, sedap, berhati-hati.

III. Arahan: “Baca contoh ini dengan teliti. Di sebelah kiri tertulis dua perkataan yang saling berkaitan antara satu sama lain. Di sebelah kanan terdapat kumpulan perkataan yang lain: satu perkataan di atas baris dan lima perkataan di bawah garis. Anda perlu memilih satu perkataan di bahagian bawah, yang berkaitan dengan kata di bahagian atas, dengan cara yang sama seperti yang dilakukan pada kata-kata di sebelah kiri.

Sebagai contoh:
hutan / pokok = perpustakaan / taman, halaman, bandar, teater, buku
lari / berteriak = berdiri / diam, merangkak, membuat bising, memanggil, menangis
Mereka. anda perlu menjalin hubungan apa yang ada antara kata-kata di sebelah kiri, dan kemudian menjalin hubungan yang sama di sebelah kanan. "

a) timun / sayur = dahlia / rumpai, embun, taman, bunga, bumi
b) guru / pelajar = doktor / katil, pesakit, wad, termometer
c) kebun sayur / wortel = kebun / pagar, pokok epal, sumur, bangku, bunga
d) bunga / pasu = burung / paruh, burung camar, sarang, telur, bulu
e) sarung tangan / tangan = but / stoking, tapak kaki, kulit, kaki, berus
f) gelap / terang = basah / cerah, licin, kering, hangat, sejuk
g) jam / masa = termometer / gelas, suhu, tempat tidur, pesakit, doktor
h) kereta / motor = perahu / sungai, pelaut, paya, belayar, gelombang
i) kerusi / kayu = jarum / tajam, nipis, berkilat, pendek, keluli
j) alas meja / alas meja = lantai / perabot, karpet, habuk, papan, paku

IV. Arahan: “Pasangan kata ini dapat disebut satu definisi, misalnya:
Seluar, pakaian - pakaian. Tentukan nama untuk setiap pasangan ":
a) Penyapu, penyodok-
b) Hinggap, karp krusian-
c) Musim panas, musim sejuk-
d) Timun, tomato-
e) Ungu, bunga mawar-
f) Almari pakaian, sofa-
g) Siang, malam-
h) Gajah, semut-
i) Jun, Julai-
j) Pokok, bunga-

Jawapan yang tepat:
Saya
a) tunggal
b) unta
pada pukul 12
d) Februari
e) burung unta
f) bunga
g) pada sebelah petang
h) cecair
i) akar
j) Moscow

II
a) kacang
b) jambatan
c) pasir
Bandar Moscow
e) hazel
f) penunjuk
g) Nesterov
h) angsa
i) nombor
j) sedap

III
h) dahlia / bunga
b) doktor / pesakit
c) pokok kebun / epal
d) burung / sarang
e) but / kaki
f) basah / kering
g) termometer / suhu
h) kapal / belayar
i) jarum / keluli
j) lantai / permaidani

IV
a) alatan kerja
b) ikan
c) musim
d) sayur
e) belukar
f) perabot
g) masa dalam sehari
h) haiwan
i) bulan musim panas
j) tumbuh-tumbuhan

Memproses hasil
Untuk setiap jawapan yang betul, kami memberi anak 1 mata. Sekiranya jawapannya tidak betul, kami memberikan percubaan kedua dan, jika jawapannya betul, kami memberikan 0,5 mata.

Tafsiran.
Tahap kejayaan tahap 1 (tahap perkembangan intelektual tinggi) - 32 mata atau lebih
Tahap ke-2 (tahap perkembangan intelektual adalah normal) - 31.5-26 mata
Tahap ke-3 (tahap perkembangan intelektual sederhana) - 25.5-20 mata
Tahap ke-4 (tahap perkembangan intelektual di bawah purata. Perlu diberi perhatian!) - 19.5 dan kurang

Ujian untuk mengawal tahap pengetahuan awal untuk pelajaran mengenai topik: “Kemunduran mental. Terencat akal"

Baca juga:
  1. II. Mengemas kini pengetahuan asas pelajar mengenai topik tersebut
  2. II. Kenaikan sejarah.
  3. II. Pelbagai tugas yang boleh digunakan dalam seminar untuk menguji pengetahuan individu.
  4. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  5. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  6. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  7. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  8. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  9. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  10. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  11. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar
  12. III. Cadangan untuk menyelesaikan tugasan dan persiapan seminar

1. Untuk oligofrenia termasuk:

a) demensia kongenital sahaja

b) menghidap demensia dengan kerosakan aktiviti mental yang lengkap

c) hanya demensia yang diperoleh awal tanpa tanda-tanda gangguan mental

d) demensia kongenital dan awal yang diperoleh dengan tanda-tanda kurang berkembang

jiwa secara umum, tetapi terutamanya - akal)

2. Oligofrenia adalah penyakit yang dicirikan oleh keterbelakangan:

a) jiwa (terutamanya akal)

c) seluruh badan pesakit

d) semua perkara di atas

3. Oligofrenia boleh merangkumi:

a) penyakit kongenital atau berkembang yang timbul pada masa kanak-kanak, yang menyebabkan demensia

b) kesan sisa kerosakan otak organik dengan demensia

c) kelewatan perkembangan sekunder kerana kecacatan fizikal

d) semua penyataan yang disenaraikan

e) tidak ada penyataan yang disenaraikan

4. Rata-rata tahap keterbelakangan mental sepadan dengan (IC):

D) 55-75

5. Kerencatan mental yang mendalam sesuai dengan IC yang kurang:

6. Ucapan pesakit dengan oligofrenia dicirikan oleh semua ciri yang disenaraikan, tidak termasuk:

a) kekurangan ungkapan, monosllabic

b) penggunaan kata semantik yang salah

c) penggunaan "neologisme"

e) struktur frasa agramatikal

7. Pesakit dengan kebodohan dicirikan oleh:

b) ketiadaan ucapan dan pemikiran yang hampir lengkap

c) memiliki kemahiran asas layan diri

d) keperluan pengawasan berkala

Pilihan 2

1. Istilah "keterbelakangan mental":

a) sama dengan istilah "oligophrenia"

b) sama dengan istilah "demensia"

c) sama dengan istilah "demensia yang diperoleh awal"

d) menggabungkan kes-kes oligofrenia dan demensia awal

e) menggabungkan kes demensia yang berlaku pada awal kanak-kanak dan baligh

2. Dengan oligofrenia, semua perkara di atas adalah mungkin, kecuali:

a) tanda-tanda perkembangan

b) dinamika evolusi

c) tempoh dekompensasi di bawah pengaruh krisis yang berkaitan dengan usia

d) tempoh pampasan

e) tempoh dekompensasi di bawah pengaruh faktor mental

3. Kerencatan mental ringan sepadan dengan pekali (IC):

4. Kerencatan mental yang jelas sesuai dengan IC:

5. Manifestasi klinikal khas oligofrenia adalah:

a) kelemahan pemikiran abstrak

b) kelemahan tumpuan perhatian

c) memori tidak mencukupi semasa main semula dan menghafal

d) semua perkara di atas

6. Pesakit dengan oligofrenia dicirikan oleh:

a) kelambatan, canggung pergerakan

b) kemiskinan ekspresi wajah dan gerak tubuh

c) sedikit perbezaan emosi

d) semua perkara di atas

e) tiada perkara di atas

7. Pesakit yang kurang sihat dicirikan oleh:

a) IR dari 20 hingga 50

b) kemungkinan belajar menulis dan membaca

c) tindakan asas layan diri

d) keupayaan untuk bekerja secara bebas

Jawapan:

Pilihan 1 1-d, 2-d, 3-d, 4-a, 5-d, 6-c, 7-d.

Pilihan 2 1-d, 2-a, 3-a, 4-b, 5-d, 6-d, 7-d.

Kawalan ujian output:

Pilihan 1

1. Oligophrenia adalah ungkapan:

a) keterbelakangan mental separa

b) kerencatan mental total

c) tak segerak perkembangan mental

d) regresi fungsi mental

e) konflik intrapersonal yang mendalam

2. Bagi pesakit yang lemah badan, biasanya:

a) IR dari 50 hingga 70

b) kebolehan belajar

c) ingatan mekanikal yang lemah

d) ketidakupayaan untuk bekerja

3. Bentuk oligofrenia atipikal merangkumi kes:

a) dengan beban keturunan yang ketara

b) dengan adanya gangguan psikopat

c) dengan adanya gangguan epileptiform

d) dengan demensia progresif

e) dengan struktur kemunduran mental yang tidak rata

4. Bentuk oligofrenia yang rumit merangkumi kes:

a) dengan beban keturunan yang ketara

b) dengan adanya gangguan psikopat dan epileptiform

c) dengan demensia progresif

d) dengan struktur kemunduran mental yang tidak rata

e) semua perkara di atas

5. Penyesuaian buruh yang terencat akal dalam tahap kelemahan bermula:

a) di sekolah bantu

b) di sekolah biasa

c) di bengkel perubatan dan buruh di dispensari neuropsikiatrik

d) di sekolah berasrama penuh untuk keselamatan sosial

e) dalam konteks pendidikan keluarga

6. Pesakit dengan oligofrenia tahap:

a) kebodohan mudah

b) kebodohan cetek

c) kebodohan atau kebodohan yang mendalam

e) semua perkara di atas

7. Pemulihan pesakit dengan oligofrenia:

a) dijalankan oleh rangkaian institusi, yang dibezakan:

dengan mengambil kira tahap keterbelakangan mental dan usia pesakit

b) merangkumi latihan dan pekerjaan

c) merangkumi penjagaan pesakit yang berfikiran lemah

d) semua perkara di atas

e) tiada perkara di atas

8. Kerencatan mental ringan paling kerap dikesan:

a) pada usia selepas bersalin awal

b) pada usia prasekolah

c) pada usia sekolah rendah

d) pada masa remaja

9. Sistem langkah-langkah yang bertujuan untuk memulihkan sosok sosial individu sepenuhnya disebut:

10. Pembetulan kekurangan tertentu dalam pembangunan disebut:

Pilihan 2

1. Semua perkara berikut berlaku untuk pesakit yang lemah badan, kecuali:

b) hanya boleh diajar di sekolah khas

c) boleh belajar menulis dan membaca

d) anda boleh mengajar profesion sederhana

e) dapat hidup berdikari

2. Faktor etiologi oligofrenia, bergantung pada masa pendedahan, dibahagikan:

a) turun temurun

b) untuk intrauterin

c) untuk perinatal dan 3 tahun pertama kehidupan

d) untuk semua perkara di atas

e) semua perkara di atas tidak betul

3. Kumpulan klinikal utama oligofrenia sesuai dengan faktor etiologi adalah:

a) oligofrenia yang bersifat endogen

b) embrio dan fetopati

c) oligofrenia yang timbul daripada pelbagai bahaya semasa

melahirkan anak dan awal kanak-kanak

d) semua perkara di atas

e) tiada perkara di atas

4. Penyesuaian buruh pesakit dengan ketidakseimbangan dangkal bermula:

a) di sekolah bantu

b) di sekolah biasa

c) di bengkel perubatan dan buruh di dispensari neuropsikiatrik

d) di sekolah berasrama penuh untuk keselamatan sosial

e) dalam konteks pendidikan keluarga

5. Pesakit dengan oligofrenia selalu diakui sebagai orang gila dan tidak mampu setakat:

b) kebodohan cetek

c) kebodohan dan kebodohan yang ketara

d) mudah lemah lembut

e) semua perkara di atas

6. Demensia oligofrenia berlaku:

a) pada usia dini (sehingga 3 tahun)

b) pada zaman kanak-kanak

c) semasa matang

d) tanpa mengira usia

7. Ramalan paling awal untuk terjadinya beberapa bentuk oligofrenia:

(dysmetabolic dan berkaitan dengan kecacatan kromosom) adalah mungkin

a) semasa ontogenesis pranatal

b) dalam tempoh selepas bersalin awal

c) pada usia prasekolah

8. Pernyataan yang menerangkan kandungan konsep "zon pengembangan proksimal" menurut L.S. Vygotsky:

a) fungsi dan sifat mental, perkembangannya diharapkan

b) ukuran kuantitatif kemajuan perkembangan mental sekiranya berjaya

c) potensi anak, yang tidak dikenalinya secara bebas,

tetapi disedari dengan bantuan orang dewasa

9. Sistem langkah-langkah yang bertujuan untuk membentuk kaedah penyesuaian sosial yang berkesan dalam had yang mungkin bagi individu tertentu disebut:

10. Proses pampasan dilaksanakan pada tahap berikut:

e) semua jawapan betul

Jawapan:

1 pilihan 1-b; 2-d, 3-d, 4-b, 5-d, 6-d, 7-b, 8-c, 9-c; 10-a.

Pilihan 2 1-a, 2-d, 3-d, 4-d, 5-d, 6-a, 7-a, 8-c; 9-dalam; 10-d.

Semua bahan yang disajikan di laman web ini hanya untuk maklumat pembaca dan tidak mengejar tujuan komersial atau pelanggaran hak cipta. Studall.Org (0.021 saat.)

Metodologi untuk ujian keterbelakangan mental

Ujian standard digunakan untuk menilai kecerdasan dalam psikologi perubatan. Mereka membolehkan anda memperoleh petunjuk kuantitatif yang tepat mengenai tahap kecerdasan subjek dengan ralat yang agak kecil..

Sesuai dengan standard perawatan perubatan dan psikiatri yang diadopsi di Rusia, ujian Wechsler yang disesuaikan digunakan sebagai ujian untuk keterbelakangan mental. Berbanding dengan standard Eropah dan Amerika, kami telah menerapkan nilai norma yang lebih tinggi. Ujian ini disesuaikan dengan mempertimbangkan kepatuhan hasilnya dengan kriteria Rusia untuk perkembangan mental.

Dalam tradisi Rusia, diagnosis keterbelakangan mental dibuat dengan mempertimbangkan kompleks petunjuk klinikal dan psikiatri, dan hasil kecerdasan (IQ) hanya satu daripadanya. Diagnosis akhir dibuat hanya setelah pemeriksaan psikiatri mendalam dan kajian menyeluruh mengenai aktiviti mental.

Ciri umum ujian

Ujian Wechsler untuk mengukur kecerdasan dikembangkan pada tahun 1939 oleh David Wechsler.

David Wechsler adalah ahli psikologi Amerika Romania yang terkemuka. Karya yang paling terkenal adalah ujian dewasa dan kanak-kanak untuk diagnosis kecerdasan. Dia mengubah sistem untuk menilai kecerdasan, membaginya menjadi umum, verbal dan non-verbal. Ujiannya adalah yang paling banyak digunakan di dunia dan dikemas kini setiap 10 tahun oleh pasukan psikologi..

Soal selidik Veksler merangkumi 11 kumpulan soalan. Mereka dibahagikan kepada 5 ujian untuk kecerdasan bukan lisan dan 6 untuk kecerdasan verbal. Set ujian berasingan mengandungi 10 hingga 30 soalan atau masalah peningkatan tahap kesukaran.

Kumpulan ujian bukan lisan merangkumi tugas-tugas berikut:

  • mencari bahagian gambar yang hilang,
  • penambahan angka,
  • penyulitan,
  • petunjuk urutan angka.

Ujian lisan merangkumi:

  • ujian yang mendedahkan tahap pemahaman, kesedaran, kemampuan umum,
  • cari ciri umum,
  • menghafal baris nombor.

Semasa menilai hasilnya, setiap subtest dinilai secara berasingan, dengan penyatuan hasil selanjutnya. Diagnosis akhir dipengaruhi oleh tahap kecerdasan umum dan nisbah bahagian lisan dan bukan lisannya, serta hasil setiap ujian.

Berdasarkan keputusan ujian, seseorang dapat menilai bidang kecerdasan siapa yang lebih baik dikembangkan dan mana yang lebih buruk. Pelanggaran dalam setiap ujian adalah spesifik dan menunjukkan masalah dalam pelbagai bidang aktiviti intelektual.

Bahagian kualitatif ujian yang dilakukan juga dianalisis, yang mungkin menunjukkan pelanggaran tertentu..

Jenis ujian Wechsler

Wexler mencadangkan versi soal selidiknya untuk kanak-kanak dan orang dewasa (WAIS). Yang kedua belum cukup dipelajari di Rusia dan oleh itu digunakan untuk tahap diagnosis perubatan yang terhad..

Ujian kanak-kanak dibahagikan kepada WPPSI - ujian untuk kanak-kanak berumur 4-6 tahun dan WISC - untuk kanak-kanak yang lebih tua (sehingga 16 tahun).

Blok ujian bukan lisan merangkumi tugas berikut:

  • Koss kiub,
  • carian bahagian,
  • penyulitan,
  • baris gambar,
  • perhimpunan tokoh.

Bahagian lisan ujian terdiri daripada subtest berikut:

  • aritmetik,
  • perbendaharaan kata,
  • kepintaran,
  • kesedaran,
  • menghafal nombor,
  • mencari persamaan.

Untuk menyelesaikan tugas ujian memerlukan kira-kira satu jam dari anak. Tugas diberikan dengan kesukaran yang semakin meningkat. Terdapat indikator usia rata-rata di mana keputusan ujian dinilai. Kelajuan dan kebenaran jawapan juga diambil kira..

Ujian untuk keterbelakangan mental bagi orang dewasa serupa dalam struktur dengan versi kanak-kanak - ia merangkumi 11 ujian, yang mana 5 merujuk kepada skala bukan lisan dan 6 untuk skala verbal..

Ciri-ciri skala verbal

Ia merangkumi 6 ujian. Hasil tugas pada skala ini jelas bergantung pada tahap umum pendidikan dan budaya responden. Pengetahuan tentang bahasa di mana ujian ditulis sangat mempengaruhi hasilnya. Hasil kebanyakan tugas tidak berubah dengan usia.

  • Aritmetik. Mengandungi 14 tugas yang dirancang untuk peringkat sekolah rendah dan diselesaikan secara lisan. Bukan hanya kebenaran yang dinilai, tetapi juga kelajuan penyelesaiannya. Sebagai tambahan kepada kemampuan mengira, kemampuan untuk menumpukan perhatian dinilai. Hasilnya banyak dipengaruhi oleh ciri profesional dan pendidikan, usia tidak banyak mempengaruhi.
  • Perbendaharaan Kata. Pengambil ujian diminta untuk menerangkan maksud perkataan. 10 yang pertama digunakan dalam ucapan harian, kemudian 20 konsep tahap kerumitan rata-rata, 12 yang terakhir adalah istilah abstrak. Hasil ujian ini adalah yang paling tahan terhadap faktor luaran dan kemampuan subjek untuk meneka jawapannya. Selalunya mereka dipandu olehnya semasa menilai hasil skala lain..
  • Menghafal nombor. Subtest terdiri daripada dua bahagian - di salah satu daripadanya adalah perlu untuk mengingat dan menghasilkan semula siri yang mengandungi dari 3 hingga 9 digit. Pada bahagian kedua, subjek dibaca dari 2 hingga 8 digit, yang mesti dibuat semula dalam urutan terbalik. Ujian ini mengukur ingatan jangka pendek dan perhatian aktif. Ia lemah dikaitkan dengan tahap kecerdasan, tetapi mempunyai nilai diagnostik yang hebat - ketidakupayaan untuk menghasilkan semula 4 nombor mengikut urutan langsung menunjukkan demensia. Keupayaan untuk menghasilkan semula baris dalam urutan terbalik menurun dengan bertambahnya usia..
  • Cari persamaan. Pengambil ujian ditawarkan 13 pasang objek yang mesti dia cari dan menunjukkan ciri umum. Keupayaan untuk berfikir secara konseptual dinilai. Ujian ini menunjukkan keupayaan untuk abstrak, generalisasi, pemikiran logik. Hasilnya merosot dengan ketara dengan penuaan..
  • Memahami. Pengambil ujian ditawarkan 14 frasa yang mesti dia jelaskan. Keupayaan untuk menilai dinilai.
  • Kesedaran. Mengandungi 29 soalan di mana tahap pengetahuan sehari-hari yang sederhana didiagnosis. Tidak memerlukan pengetahuan khas.

Ciri-ciri skala bukan lisan

Skala ini merangkumi 5 ujian. Mereka mendiagnosis pengetahuan dan kemampuan subjek untuk berinteraksi dengan dunia di sekelilingnya, perkembangan motornya. Hasil ujian skala ini bergantung pada pengalaman aktiviti tersebut.

  • Cari bahagian yang hilang. Terdiri daripada 21 gambar dengan unsur yang hilang. Hasilnya menunjukkan kemampuan untuk mencari tanda dan kewaspadaan penting. Memerlukan 20 saat untuk menyelesaikan satu gambar.
  • Baris gambar. Terdiri daripada 8 baris gambar yang dihubungkan oleh plot biasa. Mereka disampaikan kepada subjek dalam urutan yang tidak logik, dan tugasnya adalah untuk memulihkan urutan plot. Ketepatan dan kelajuan penyelesaian dinilai. Hasilnya mencirikan kemampuan mengekstrapolasi, kemampuan memahami situasi, untuk mengumpulkan keseluruhan dari beberapa bahagian.
  • Penyulitan. Subjek diberi kunci, yang menunjukkan watak yang sesuai dengan 9 digit utama. Kemudian dia mesti menuliskan kod simbolik yang sesuai di bawah setiap 100 nombor yang diberikan kepadanya. Hubungan visual-motor, koordinasi, perhatian dan persepsi dinilai. Hasil ujian ini merosot dengan cepat seiring bertambahnya usia..
  • Koss kiub. Pemeriksa diberikan 40 kad dengan skema merah dan putih dan satu set kubus merah dan putih. Anda perlu mengumpulkan skema yang ditunjukkan dari kubus.
  • Cari maklumat. Subjek diberikan 4 set kad yang menggambarkan objek yang sudah biasa (tangan, gajah, manusia, profil manusia). Dia mesti mengumpulkan gambar yang lengkap dari bahagiannya. Hasilnya mencirikan keupayaan untuk mensintesis.

Prosedur ujian tidak ditentukan dengan ketat. Ujian awal dan ujian Koss Cubes ditujukan untuk orang yang mempunyai kecacatan intelektual. Subjek selebihnya segera diberikan tugas yang lebih kompleks. Sekiranya subjek tidak memenuhi tugas-tugas ini, pergi ke tugas awal subtest.

Ujian kecekapan psikiatri. Oligofrenia dan Kecacatan Intelektual Sempadan

Bahan-bahan yang disiarkan di laman web ini adalah maklumat yang disahkan dari pakar dalam pelbagai bidang perubatan dan hanya bertujuan untuk tujuan pendidikan dan maklumat. Laman web ini tidak memberikan nasihat dan perkhidmatan perubatan untuk diagnosis dan rawatan penyakit. Saranan dan pendapat pakar yang diterbitkan di halaman portal tidak menggantikan rawatan perubatan yang berkelayakan. Kontraindikasi mungkin. SELALU berjumpa dengan doktor anda.

PERHATIKAN KESALAHAN dalam teks? Pilih dengan tetikus dan tekan Ctrl + Enter! TERIMA KASIH!

Ujian pintar

Ujian kecerdasan telah menjadi popular sejak kebelakangan ini, tetapi segera mulai digunakan dalam berbagai bidang kehidupan manusia. Oleh kerana ia bertujuan untuk menilai perkembangan intelektual, dengan bantuannya, seorang psikologi sekolah dapat memantau tahap perkembangan mental anak sekolah. Ini digunakan oleh majikan untuk mengungkap potensi pekerja yang tersembunyi agar dapat menggunakannya dengan lebih berkesan dalam pelbagai projek dan memilih kekosongan untuk calon ketika mengambil pekerja.

Bagaimanapun, setiap orang sendiri mesti mempunyai idea objektif mengenai kemampuan intelektualnya. Ujian intelektual mengkaji tahap pemikiran logik, tahap penggunaan ingatan bersekutu dan semantik. Ujian kecerdasan yang kami tawarkan akan membantu anda menilai kemampuan analitik dan logik anda, tahap pemikiran spasial dan kecerdasan kecerdasan, apa yang disebut IQ - kecerdasan.

Ujian intelektual ini tidak hanya menarik, tetapi sangat berguna, kerana memberi peluang untuk menentukan arah pertumbuhan peribadi dan kemungkinan peningkatan diri. Ambil peluang untuk lulus ujian intelektual di laman web kami dan ketahui sama ada anda seorang yang genius.

Uji untuk topik nombor 2 "Etiologi dan patogenesis keterbelakangan mental"

1. Semua faktor etiologi oligofrenia biasanya dibahagikan kepada...

2. Sekarang kita mengetahui pelbagai penyakit keturunan yang menyebabkan keterbelakangan mental, lebih banyak lagi...

3. Risiko mempunyai anak dengan keterbelakangan mental dalam perkahwinan antara dua orang yang terencat akal adalah....

4. Apabila orang yang mengalami masalah mental berkahwin dengan orang normal, risiko mempunyai anak yang mengalami keterbelakangan mental adalah...

5. Apabila saudara normal orang yang mengalami masalah mental berkahwin dengan orang yang terencat akal, risiko mempunyai anak dengan keterbelakangan mental adalah ……

6. Penyakit keturunan dengan keterbelakangan mental terbahagi kepada 3 kumpulan....

7. Kecacatan monogenik sering menyebabkan...

8. Dysontogenias, menyebabkan keterbelakangan mental, berlaku ketika terdedah.

9. Terdapat tempoh perkembangan intrauterin janin berikut...

10. Memperuntukkan tahap keterbelakangan mental.

11. Hasil kecerdasan ditentukan oleh formula....

12. Dalam ontogeni, kecacatan perkembangan terbahagi kepada...

13. Di Rusia, klasifikasi keterbelakangan mental yang dicadangkan oleh...

14. Jenis keterbelakangan mental yang bersifat endogen...

15. Embriopati dan fetopati merangkumi penyakit...

16. Punca keterbelakangan mental semasa melahirkan dan awal kanak-kanak...

Piawai ujian jawapan nombor 2.

1. endogen dan eksogen.

6. - disebabkan oleh kegatalan;

-disebabkan oleh kecacatan monogenik;

- kecacatan yang ditentukan secara polygenically.

8. Sinaran, alkoholisme, keracunan, jangkitan virus.

9. Blastogenesis, organogenesis besar, pembezaan organ dan sistem lebih jauh.

10. Kebodohan, kebodohan, kebodohan.

11. Umur mental / umur kronologi X 100.

12. Gametopati, blastopati, embrio, anomali janin sehingga 4 bulan. sebelum kelahiran.

13. G.E. Sukhareva.

14. B'n Down, Timur. Microcephaly, enzymopathies, dysostotic.

15. Rubella, vir. jangkitan, toksoplasmosis, listeriosis, sifilis kongenital, penyakit hemolitik.

16. Trauma kelahiran, TBI, ensefalitis.

Nombor topik 3. Oligofrenia dalam patologi kromosom.

1. Keadaan menyakitkan yang disebabkan oleh pelanggaran bilangan atau struktur kromosom disebut...

2. Jenis keabnormalan kromosom...

3. Keabnormalan autosom dicirikan oleh...

4. Untuk kelainan kromosom seks, khas...

5. Trisomi pada kromosom 21 menyebabkan penyakit...

6. Patologi kromosom 21 boleh dalam bentuk...

7. Dengan translokasi, penyakit Down biasanya berlaku...

8. Penyebaran penyakit Down di Rusia...

9. Kekerapan kelahiran anak-anak dengan penyakit Down meningkat apabila...

10. Manifestasi klinikal umum penyakit Down...

11. Dalam penyakit Down, kelenjar biasanya kurang berkembang.

12. Di bawah Daunisme, keburukan adalah perkara biasa...

13. Manifestasi luaran penyakit Down...

14. Nilai diagnostik untuk penyakit Down adalah tidak biasa...

15. Kerencatan mental dengan Downisme mencapai%.

16. Sindrom Patau dikaitkan dengan anomali...

17. Sindrom Edwards dikaitkan dengan...

18. Jangka hayat kanak-kanak dengan sindrom Patau dan Edwards biasanya tidak melebihi...

19. Sindrom "kucing menangis" dikaitkan dengan patologi...

20. Sindrom Lejeune dikaitkan dengan...

21. Sindrom Pear dikaitkan dengan...

22. Sindrom Shereshevsky-Turner dikaitkan dengan...

23. Gambaran klinikal sindrom Shereshevsky-Turner ditunjukkan..

24. Sindrom "triplo-X" dikaitkan dengan...

25. Sindrom Klinefelter dikaitkan dengan...

26. Gambaran klinikal sindrom Klinefelter...

27. Sindrom "double-U" dikaitkan dengan...

28. Gambaran klinikal sindrom "double-U"...

Piawaian jawapan untuk ujian nombor 3.

1. patologi kromosom.

2. Monosomi, translokasi, perubahan struktur pada kromosom, mosaik kromosom. Kelainan autosom dan kromosom seks.

3. Tanda kekurangan mental dan fizikal, displasia dan kecacatan badan kasar.

4. Kerencatan mental tidak perlu, gangguan kelenjar genital adalah perkara biasa. Penyakit tidak bermanfaat.

6. Trisomi biasa, translokasi laten, mosaik.

9. Menambah usia ibu.

10. Kemunduran mental dan fizikal dalam kombinasi dengan pelbagai anomali struktur.

11. Kelenjar tiroid, pembiakan, hipofisis dan adrenal.

12. Hati dan pelbagai kecacatan.

13. Perawakan kecil, anggota badan pendek dengan badan yang agak panjang, jari lebar pendek

14. Susunan lipatan pada tapak tangan, perubahan corak jari.

15.75% - kebodohan, 20% - kebodohan, 5% - kelemahan.

16. 13-15 pasang kromosom.

17.16-18 pasang kromosom.

19.5 pasang. Penghapusan bahu pendek.

20. Penghapusan kromosom lengan panjang 18.

21. Penghapusan lengan pendek kromosom 18.

22. Perubahan satu kromosom X.

23. Infantilisme seksual.

24. Kehadiran kariotip tiga atau lebih kromosom X.

25. Peningkatan jumlah kromosom (47-48) kerana kromosom tambahan.

26. Hypogenitalism dan tanda-tanda seks campur.

27. Peningkatan bilangan kromosom kerana kromosom Y tambahan.

28. Tingginya tinggi digabungkan dengan fizikal eunuchoid, sindrom psikopat dan tingkah laku agresif.

Syarat umum untuk memilih sistem saliran: Sistem saliran dipilih bergantung pada sifat yang dilindungi.

Pengekalan jisim bumi secara mekanikal: Pengekalan jisim bumi secara mekanikal di lereng disediakan oleh struktur penopang dengan pelbagai reka bentuk.

Ujian didaktik

  1. Kerencatan mental adalah

A) gangguan mental kerana penyakit somatik yang serius;

B) gangguan aktiviti kognitif yang berterusan dan tidak dapat dipulihkan yang disebabkan oleh kerosakan organik pada sistem saraf pusat;

C) aktiviti kognitif terjejas akibat kekurangan sosial.

2. Gangguan utama kerencatan mental merangkumi:

A) pelanggaran pemikiran - pemikiran logik, ingatan, perhatian;

B) kelemahan fungsi penutupan korteks serebrum, kesukaran dalam mengambil sampel hubungan baru, inersia proses saraf;

C) gangguan berterusan aktiviti kognitif.

3. Oligofrenia adalah

A) keterbelakangan mental;

B) perkembangan aktiviti mental yang berterusan akibat kerosakan organik pada sistem saraf pusat pada peringkat awal perkembangan;

C) ini adalah pelanggaran kecerdasan yang timbul pada peringkat perkembangan kemudian.

4. keterbelakangan mental adalah konsep yang merangkumi:

A) oligofrenia dan demensia;

5. Dari yang berikut, pilih kecacatan perkembangan sekunder dalam oligofrenia:

A) masalah pendengaran;

B) ingatan menurun;

C) gangguan pergerakan;

D) perkembangan pendengaran fonemik yang kurang berkembang;

E) kesukaran dalam operasi mental;

E) hubungan asosial yang tidak terbentuk.

6. Tahap penurunan intelektual apa yang dapat diandaikan pada kanak-kanak jika terdapat tanda-tanda:

A) Kanak-kanak berumur 7 tahun. Tidak tahu cara berpakaian sendiri. Bermotif tidak pandai. Semasa pemeriksaan oleh pakar yang tidak dikenali, dia tertawa, cuba memeluk, dan tidak bertindak balas terhadap komen. Gambar-gambar yang dipersembahkan tidak menarik minatnya (dia bermain, melempar, menolak). Pada saat yang sama, ketika memungkinkan untuk menarik perhatiannya, dia memilih dari 3 - 4 gambar yang dia namakan. Perbendaharaan kata sangat terhad. Bahagian kanan - sebelah kiri keliru, kategori generik (pakaian, kasut, makanan, dll.) Tidak dikuasai, walaupun ibu bapa dan ahli terapi pertuturan banyak terlibat.

B) kanak-kanak berumur 6 tahun dan 9 bulan. Ia berfungsi sepenuhnya. Pergerakan tidak terbentuk dengan baik. Pada masa pemeriksaan, dia risau. Mengecam dan menamakan gambar yang tidak asing lagi. Perbendaharaan kata kurang baik. Dia mengeluarkan beberapa gambar berturut-turut dengan bantuan, dia sendiri tidak dapat menjelaskan sebab-sebab pergantungan itu. Semasa mengklasifikasikan gambar subjek mengikut kategori generik, dia memperhatikan tanda kawalan dan situasi yang tertinggi. Tindakan arahan lisan tersedia. Membezakan antara sisi kanan dan kiri. Makna kiasan kata - konsep, makna tersembunyi teks tidak faham.

7. Ketahui sifat mental yang bergantung pada struktur kecacatan:

B) peningkatan kegembiraan;

E) ketidakaktifan proses mental;

K) ketidakseimbangan emosi;

M) harga diri yang tidak mencukupi;

H) peningkatan cadangan;

O) pencabutan motor;

8. Sorotan (garis bawah) ciri khusus untuk pelajar dengan CRD:

A) keberkesanan bantuan yang diberikan;

B) ketidakupayaan untuk memindahkan kaedah tindakan yang diberikan kepada tugas yang serupa;

C) ketidakmatangan emosi, kehendak, tingkah laku keanak-anakan;

D) keupayaan untuk memindahkan kaedah yang dikuasai untuk menyelesaikan sesuatu tugas ke situasi serupa yang baru;

E) perkembangan emosional - sfera sukarela, kekurangan tingkah laku;

F) teknik membaca tahap rendah, disertai dengan bacaan perkataan, frasa berulang untuk memahami;

G) hafalan hafalan bahan pendidikan tanpa berusaha memahami maknanya;

H) kurang kawalan diri.

9. Letakkan bilangan tanda khas untuk keadaan yang ditunjukkan dalam jadual:

Terencat akalZPRPerkembangan mental yang normal
  1. keraguan diri;
  2. kesukaran dalam tingkah laku;
  3. menyatakan kesukaran operasi lisan - logik;
  4. keupayaan untuk menggunakan pertolongan;
  5. kesukaran untuk memindahkan apa yang telah dipelajari ke aktiviti serupa;
  6. bantuan pengorganisasian yang mencukupi;
  7. pelbagai paparan dan penjelasan diperlukan;
  8. menjalankan tugas secara bebas;
  9. menyatakan minat terhadap tugasan bukan pendidikan;
  10. penilaian yang mencukupi mengenai kegagalan mereka;
  11. kesukaran komunikasi;
  12. konkrit berfikir;
  13. memori mekanikal yang baik;
  14. perbandingan objek untuk ciri yang tidak sesuai;
  15. peningkatan cadangan;
  16. tulisan tangan yang teruk;
  17. egosentrisme;
  18. infantilisme;
  19. distrofi;
  20. perbendaharaan kata yang lemah.

10. Ira D., 8 tahun. Segera, beremosi. Bergantung, mudah dicadangkan. Minat permainan berlaku. Semasa permainan, ia tidak terkawal, membawa banyak khayalan. Dengan aktiviti intelektual, dengan cepat menjadi terlalu jenuh, habis. Minat permainan mengatasi kepentingan pendidikan kognitif. Parameter fizikal dikurangkan. Di sekolah - kegagalan akademik.

Diagnosis apa yang boleh diandaikan dan di sekolah mana yang disarankan untuk belajar:

  1. terencat akal. Sekolah jenis 8.
  2. fungsi mental terjejas. Sekolah DPD atau kelas untuk kanak-kanak dengan DPD.

11.Olya T., 10 tahun. Dia berada di kelas dua sekolah khas. Guru mencatat peningkatan keletihan, disertai dengan kekecohan. Gadis itu sangat terdedah, bersedia untuk menangis walaupun dengan pandangan guru yang tegas. Akhir pelajaran dan hari persekolahan menjadi lebih santai. Kasih sayang, dorongan memberi kesan positif..

Proses penyakit apa penampilan ini khas untuk:

  1. hidrosefalus;
  2. epilepsi;
  3. skizofrenia;
  4. lesi reumatik sistem saraf pusat;
  5. sifilis sistem saraf pusat.

12. Apakah penyakit mental yang dicirikan oleh ciri-ciri berikut:

A) penilaian tidak kritis, tidak logik, tidak masuk akal. Kehadiran persatuan rawak, berlepas dari sisi kandungan penilaian. "Kepintaran" semasa menjawab soalan mudah. Ucapan itu megah. Kesukaran komunikasi, keinginan untuk kesendirian. Obsesi dan pergerakan (rambut yang sentiasa berliku di jari, merengut, berayun, dan lain-lain). Reaksi emosi yang tidak tepat (dengan kejutan kuat mereka mungkin tidak bimbang, tetapi kerana perit memberi letupan berkesan yang berkesan, dll.), Keadaan apatis yang kerap.

B) melambangkan inersia semua proses mental, kekakuan aktiviti mental. Kesukaran menghafal, kealpaan. Kelikatan berlebihan dalam komunikasi. Pedantri. Kerengsaan, kecenderungan untuk marah yang tidak terkawal, dendam. Dalam beberapa kes, pentingnya, gula manis.

A) dalam kes pertama, terdapat tanda ……………………………………………..

13. Antara ciri pertuturan berikut yang manakah khas untuk kanak-kanak dengan hidrosefalus:

A) pertuturan dibuat secara fonemik, leksikal, secara harfiah dibina dengan betul, tetapi mempunyai ciri-ciri tingkah laku;

B) ucapan disertai dengan telatah, gangguan suara, pergerakan badan. Neologiches yang tidak dijangka ditemui.

C) pertuturan adalah likat, pengulangan kata yang kerap, perincian yang berlebihan;

D) tidak ada masalah dengan pertuturan lisan. Dalam ucapan bertulis, peninggalan huruf, suku kata dalam kata-kata, penambahan "rawak" dalam nutri kata (sudu - sudu). Garis bawahnya menderita;

E) kesan ucapan lisan yang berkembang dengan baik, yang mengandungi istilah saintifik. Tetapi pada masa yang sama, makna perkataan yang digunakan dalam pertuturan, kanak-kanak tidak faham. Kanak-kanak hanya menyalin ucapan orang lain.

14. Dalam keadaan penyakit apakah etiologi dan gejala berikut berlaku:

A) penyakit otak organik, dijangkiti, dan lebih kerap kongenital, ditentukan secara genetik. Kejang diperhatikan (tahap keparahan yang berbeza-beza); ciri pemikiran tertentu; ciri-ciri khusus bidang emosi - sukarela. Kanak-kanak dengan gangguan ini dicirikan oleh kekakuan semua proses mental; kelikatan berlebihan, "terperangkap" pada sedikit butiran penting, perincian berlebihan, ketidakupayaan untuk menonjolkan perkara utama; pedantri; keutamaan sikap egosentrik kesuraman, dendam; kesungguhan, kasih sayang juga diperhatikan;

B) penyakit mental yang progresif. Kajian genetik menunjukkan peranan penting untuk faktor keturunan. Gejala autisme, perubahan emosi, gangguan berfikir (konkrit, tidak kritikal, tidak logik, kemungkinan pemikiran khayalan, halusinasi, gangguan, dan lain-lain), kesedaran, seperti neurosis, sindrom motor diperhatikan.

  1. akibat kecederaan kraniocerebral lewat;
  2. oligofrenia;
  3. sifilis sistem saraf pusat;
  4. skizofrenia;
  5. hidrosefalus;
  6. epilepsi;
  7. ZPR.

15. Antara ciri berikut yang manakah merupakan ciri sfera kognitif:

A) pemilikan jumlah maklumat yang diperlukan;

B) keyakinan terhadap kekuatan dan kebolehan mereka;

C) rasa humor;

D) perbendaharaan kata yang kaya;

E) kebebasan berfikir dan tingkah laku;

E) keupayaan untuk berfikir;

G) keupayaan untuk berkongsi perkara dan idea;

H) kecenderungan untuk introspeksi;

I) rasa ingin tahu yang tinggi;

K) analisis situasi;

L) kegigihan dalam menyelesaikan tugas;

M) keupayaan untuk membuat generalisasi dan membuat kesimpulan;

H) sikap empati terhadap orang;

O) sikap toleran terhadap kritikan;

P) menjalin hubungan sebab-akibat;

P) motivasi intrinsik;

C) pemikiran kritis;

T) kemahiran mengawal diri;

Y) imaginasi yang kaya;

F) peningkatan cadangan;

X) ketidakaktifan proses pemikiran.

16. Ciri-ciri pemikiran apa yang menjadi ciri keterbelakangan mental:

A) kelemahan generalisasi;

B) keupayaan untuk menonjolkan ciri-ciri penting objek dan fenomena;

D) keupayaan untuk membuktikan jawapan secara logik;

E) perpecahan fikiran;

F) penaakulan stereotaip;

G) keupayaan untuk abstrak;

H) kurang memahami hubungan sebab dan akibat;

I) perbandingan objek untuk ciri yang tiada tandingannya.

Bagaimana mengenali keterbelakangan mental
perundingan psikologi mengenai topik tersebut

Diagnosis keterbelakangan mental pada kanak-kanak: kaedah asas

Muat turun:

LampiranSaiz
Bagaimana mengenali keterbelakangan mental pada kanak-kanak33.33 KB

Pratonton:

Bagaimana mengenali keterbelakangan mental?

Diagnosis awal keterbelakangan mental pada kanak-kanak memungkinkan untuk mengenal pasti kehadirannya, tahap kecerdasan, tahap keparahan gangguan mental dan segera memulakan langkah-langkah rawatan dan pemulihan yang sesuai. Hasil yang baik biasanya dicapai dengan menggabungkan pendekatan perubatan dan pengaruh pedagogi jangka panjang dengan pengajaran, membesarkan anak, menyesuaikannya dengan persekitaran, mengembangkan kemahiran sehari-hari dan pampasan maksimum untuk kelewatan perkembangan yang ada.

Secara semula jadi, kejayaan semua aktiviti ini akan bergantung pada tahap awal kecerdasan kanak-kanak, seberapa tepat diagnosis keterbelakangan mental dilakukan, apakah penyebab gangguan yang ada, seberapa serius gangguan mental dan somatik, bagaimana persekitaran pesakit dan suasana hati saudara-mara dan rakan-rakan kanak-kanak untuk kerja keras jangka panjang menyesuaikannya dalam masyarakat.

Diagnosis keterbelakangan mental pada kanak-kanak: kaedah asas

  • Kajian anamnesis (penyakit pada saudara-mara dalam beberapa generasi, semasa kehamilan dan kelahiran, perkembangan anak awal)
  • Pemeriksaan klinikal kanak-kanak oleh psikiatri (dan, jika perlu, oleh pakar neurologi, ahli endokrinologi dan pakar lain), perbualan dengan ibu bapa, pendidik, guru, rakan sebaya, penilaian perkembangan psikofizik anak dan pematuhannya dengan norma usia rata-rata
  • Perundingan dengan psikiatri memungkinkan untuk mendiagnosis keterbelakangan mental, mengenal pasti kehadiran gangguan neurologi dan mental bersamaan - autisme, gangguan tingkah laku, gangguan psikotik, epilepsi, enuresis, gagap, dll..
  • Pengenalpastian penyakit keturunan dengan menjalankan kajian sitogenetik, imunogenetik
  • Pemeriksaan psikologi menggunakan pelbagai ujian dan kaedah yang bertujuan untuk mengkaji perhatian, ingatan, pemikiran, tahap kecerdasan, sifat keperibadian, diagnostik psikologi keterbelakangan mental
  • Kajian diagnostik khas (CT, MRI, ultrasound, EEG, ujian makmal) untuk mengenal pasti penyakit sistem saraf dan organ dalaman yang memberi kesan buruk kepada perkembangan mental anak.

Ujian psikologi apa yang biasa digunakan untuk mendiagnosis kecacatan intelektual?

1. Pada bulan-bulan dan tahun-tahun pertama kehidupan, penilaian perkembangan psikomotor dan pertuturan anak muncul dengan memerhatikan tingkah laku, komunikasi, pertuturan, permainannya. Pada usia ini, ujian sederhana digunakan untuk membezakan objek dengan bentuk, ukuran, warna, melakukan pergerakan yang tepat, mengambil piramid, membangun menara blok, bermain tugas dengan mainan, pemodelan, dll..

2. Kanak-kanak prasekolah dan sekolah rendah menggunakan kaedah psikologi sedemikian untuk mendiagnosis keterbelakangan mental pada kanak-kanak sebagai mengkaji pemahaman makna kiasan peribahasa dan ucapan, menggeneralisasi, membandingkan dan mengecualikan konsep, mengklasifikasikan objek dan menonjolkan ciri-ciri penting, dan lain-lain. Untuk ini, ahli psikologi mempunyai banyak bahan visual yang digambarkan dengan baik dalam bentuk buku, album, kad.

3. Tahap kecerdasan bukan lisan ditentukan secara informatif dengan kaedah Raven (matriks warna boleh digunakan dari umur 4.5 tahun, standard - dari 8 tahun).

4. Kaedah Wechsler (ada versi dewasa dan disesuaikan untuk kanak-kanak) - diagnosis keterbelakangan mental didasarkan pada penentuan apa yang disebut IQ penunjuk kecerdasan (dengan kecacatan intelektual penunjuk ini berada di bawah 70).

5. Ujian Eysenck (dari 18 tahun ke atas).

6. Ujian oleh Amthauer, Cattell dan lain-lain.

Dalam kebanyakan kes, diagnosis yang betul mengenai keterbelakangan mental Amthauer pada kanak-kanak adalah mungkin dalam proses pemeriksaan yang teliti terhadap kanak-kanak oleh psikiatri yang berpengalaman dalam bidang dinamik. Pada masa yang sama, tahap kecacatan intelektual yang jelas ditentukan pada tahun-tahun pertama kehidupan, tetapi diagnosis tepat kecacatan intelektual dengan keterbelakangan mental ringan biasanya hanya mungkin dilakukan pada usia 5-7 tahun, iaitu ketika mempersiapkan anak untuk sekolah dan dalam proses mengajarnya di kelas 1-2.

Ujian untuk diagnosis kanak-kanak berumur 4 - 7 tahun

Berkelakuan buruk di rumah.

Teknik René Gilles. Filem - menguji hubungan interpersonal anak

Metodologi untuk menentukan kaedah kognisi (saluran persepsi utama) pada kanak-kanak prasekolah dan pelajar yang lebih muda.

Soal Selidik "Analisis Hubungan Keluarga" oleh E. G. Eidemiller (Metodologi DIA)

Ujian kecemasan projektif (ujian Dorky, Amin)

Ujian soal selidik sikap ibu bapa (A.Ya. Varga, V.V. Stolin)

CTO (penyelidikan sikap terhadap orang penting)

Skala tahap penolakan anak dalam keluarga.

Ujian soal selidik sikap ibu bapa (A.Ya. Varga, V.V. Stolin)

Ujian kecemasan projektif (ujian Dorky, Amin)

Tidak berkomunikasi dengan rakan sebaya.

Masalah berkomunikasi dengan orang dewasa

Teknik René Gilles. Filem - menguji hubungan interpersonal anak.

Sosiometri unjuran warna

Ujian kecemasan projektif (ujian Dorky, Amin).

CTO (penyelidikan sikap terhadap orang penting)

Ujian soal selidik sikap ibu bapa (A.Ya. Varga, V.V. Stolin)

Ujian soal selidik sikap ibu bapa (A.Ya. Varga, V.V. Stolin)

Ujian kecemasan projektif (ujian Dorky, Amin)

Teknik René Gilles. (Filem - menguji hubungan interpersonal anak.

Metodologi untuk menentukan kaedah kognisi (saluran persepsi utama) pada kanak-kanak prasekolah dan pelajar yang lebih muda.

Ujian soal selidik sikap ibu bapa (A.Ya. Varga, V.V. Stolin)

Kesediaan sekolah

Ujian Kern-Jirasek untuk kesediaan sekolah

Ujian untuk diagnosis kanak-kanak berumur 7-11 tahun

Masalah hubungan dengan guru.

Masalah tingkah laku di sekolah

Teknik René Gilles. (Filem - menguji hubungan interpersonal anak.

Sosiometri unjuran warna

TEC (sikap terhadap guru, terhadap mata pelajaran akademik)

Ujian kecemasan sekolah secara projektif (A.M. Prikhozhan; 6-9 tahun)

Soal selidik keperibadian multivariat R. Kettel (versi kanak-kanak)

Masalah pembelajaran.

Metodologi untuk menentukan kaedah kognisi (saluran persepsi utama) pada kanak-kanak prasekolah dan pelajar yang lebih muda.

TEC (sikap terhadap mata pelajaran akademik, sikap terhadap guru)

Ujian kecemasan sekolah secara projektif (A.M. Prikhozhan; 6-9 tahun)

Soal selidik keperibadian multivariat R. Kettel (versi kanak-kanak)

Masalah hubungan rakan sebaya.

Teknik René Gilles. (Filem - menguji hubungan interpersonal anak

Ujian projektif kecemasan sekolah

Sosiometri unjuran warna

Soal selidik keperibadian multifaktorial R. Kettel (versi kanak-kanak)

Masalah hubungan dengan ibu bapa. Masalah tingkah laku di rumah.

"Mengukur sikap dan reaksi ibu bapa" (soal selidik PARY)

Teknik René Gilles. Filem - menguji hubungan interpersonal anak.

Metodologi untuk menentukan kaedah kognisi (saluran persepsi utama) pada kanak-kanak prasekolah dan pelajar yang lebih muda

Soal Selidik "Analisis Hubungan Keluarga" oleh E. G. Eidemiller (Metodologi DIA)

TEC (sikap terhadap orang penting)

Ujian soal selidik sikap ibu bapa (A.Ya. Varga, V.V. Stolin)

Soal selidik keperibadian multivariat R. Kettel (versi kanak-kanak)

Ujian untuk diagnosis kanak-kanak berumur 11-14 tahun

Masalah hubungan dengan guru. Masalah tingkah laku di sekolah.

Ujian kecemasan sekolah Phillips

Pengenalpastian penekanan (Ujian - soal selidik Shmishek)

Diagnostik penerimaan orang lain, V. Fey.

Metodologi untuk menentukan orientasi keperibadian dominan seorang remaja I.D. Egorycheva.

TEC (sikap terhadap guru, mata pelajaran akademik)

Metodologi Penyelidikan Kecerdasan Sosial / Ujian EQ

Masalah pembelajaran. Tidak mahu belajar.

Ujian kecemasan sekolah Phillips

Ujian struktur kecerdasan Amthauer dari usia 12 tahun

Ujian struktur kecerdasan Amthauer (pengubahsuaian Yasyukova)

Diagnostik kecerdasan bebas budaya (R. Ketell)

CTO (ujian hubungan projektif)

Masalah hubungan rakan sebaya

Menyatakan penekanan. Ujian - soal selidik Shmishek

Diagnostik penerimaan orang lain, V. Fey.

Metodologi untuk menentukan orientasi keperibadian dominan seorang remaja I.D. Egorycheva.

Teknik René Gilles. Filem ini adalah ujian hubungan interpersonal anak. (berumur sehingga 12 tahun)

Metodologi untuk Mengkaji Sikap Konflik, B.I. Hasan (berdasarkan ujian PAT).

Sosiometri unjuran warna

Metodologi Penyelidikan Kecerdasan Sosial / Ujian EQ

Masalah hubungan dengan ibu bapa. Masalah tingkah laku di rumah

"Mengukur sikap dan reaksi ibu bapa" (soal selidik PARY)

Ujian ketagihan interpersonal. Teknik R. Girshfield, penyesuaian oleh O.P. Makushina

Soal selidik Kettell (berumur sehingga 12 tahun)

Menyatakan penekanan. Ujian - soal selidik Shmishek

Metodologi Penyelidikan Kecerdasan Sosial / Ujian EQ

Diagnostik penerimaan orang lain, V. Fey.

Metodologi untuk menentukan orientasi keperibadian dominan seorang remaja I.D. Egorycheva.

Teknik René Gilles. Filem - ujian hubungan interpersonal seorang kanak-kanak (sehingga 12 tahun)

Soal Selidik Keluarga Adaptasi dan Skala Kohesi (Soal Selidik FACES-3 / Ujian D. H. Olson) (dari 12 tahun)

Soal Selidik "Analisis Hubungan Keluarga" oleh E. G. Eidemiller (Metodologi DIA)

Secara amnya, anda tidak boleh menangguhkan menghubungi pakar sekiranya anda mempunyai masalah dengan perkembangan anak. Diagnosis awal keterbelakangan mental akan memungkinkan memulakan rawatan sedini mungkin dan meningkatkan prognosis penyakit, dan memastikan penyesuaian sosial yang memuaskan.

Mengenai subjek: perkembangan metodologi, persembahan dan nota

Makalah ini menerangkan ciri-ciri kerja terapi pertuturan dengan kanak-kanak prasekolah yang mengalami masalah mental dan membentangkan sistem kerja pengarang penulis.

Bahan ini menyumbang kepada pengembangan pertuturan pelajar, pengayaan kosa kata.

laporan mengenai pendidikan moral pada kanak-kanak kurang upaya intelektual.

masalah pembentukan akhlak kanak-kanak terencat akal adalah antara yang paling kurang berkembang.Masalah ini disiasat dalam karya ini.

masalah pembentukan akhlak kanak-kanak terencat akal adalah antara yang paling kurang berkembang.Masalah ini disiasat dalam karya ini.

Perkembangan metodologi ini menyoroti masalah belajar dan memberi pertolongan kepada kanak-kanak dengan kecacatan intelektual yang teruk. Masalah ini sangat relevan disebabkan oleh kenyataan bahawa sejak kebelakangan ini.